30 Ekim 2013 Çarşamba

VARAN 2: Talay’da istifa eden isimlerden birisi

Ecevit’in güvendiği isimlerden birisi de İstemihan Talay’dı. Talay’da istifa gerekçesi olarak Ecevit’i hedef göstermiş ve Özkan ile kendisini hedef almakla suçlamıştı. O tarihlerde Talay istifasını yazılı bir açıklama ile kamuoyuna duyururken, açıklaması haberlere şöyle yansımıştı.

“ANKARA (İHA) - Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'ın istifa etmesinin ardından, Kültür Bakanı İstemihan Talay ile Devlet Bakanı Hasan Gemici'nin de bakanlık görevlerinden ve DSP'den istifa ettikleri bildirildi.
Kültür Bakanı İstemihan Talay, Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'ın istifasının ardından DSP'den ve Kültür Bakanlığı görevinden resmen istifa ettiğini açıkladı. 
Kültür Bakanı Talay'ın istifasıyla ilgili kendisini bekleyen basın mensuplarına verdiği yazılı açıklamada şunları kaydetti: "Sayın Bülent Ecevit, bir süreden beri DSP Genel Merkeazi'nden kaynaklanan ve sayın Hüsamettin Özkan'ı şahsımı bakanlarımızı ve milletvekillerimizi hedef alan yıpratıcı bazı açıklamalar yapılmaktaydı. DSP Genel Merkezi'nin küçük parti hesapları içindeki senaryolarına itibar etmeniz güven duygularımı hayal kırıklığına dönüştürmüştür. DSP Genel Merkezi ile birlikte şahsınıza karşıda hissettiğim güvensizlik nedeniyle DSP'den ve hükümetteki kültür bakanlığı görevimden istifa ettiğimi bilgilerinize arz ederim".
(KAYNAK- İHA, 8 Temmuz 2002)”

DSP’nin de yer aldığı koalisyon hükümetinin seçimi kaybetmesi ile bu istifalar ilişkilendirilmiş, o günlerde bu istifaların gerekçesi kamuoyuna yeni bir hareket olarak sunulsa da, dağıtılan belgelerle Ecevit’e ihanet olarak adlandırılmış ve o tarihte istifa eden isimlerde ihanetçi ekip suçlaması, ithamı ile anılmıştı.

Başarısız bir hareket olan YTP’nin aslında bir başarısı vardı. O da DSP’nin erimesine zemin hazırlamak. Daha sonra kendisine parti arayışında MHP’nin kapısını çalan Talay’a o tarihlerde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından Ecevit’e ihanetinin gerekçesi sorulduğu ve “Aynı ihaneti bana yapmayacağının garantisini vereceksen MHP çatısı altında yer almanda bir sakınca görmeyiz. MHP’de de şartsız yer alabilirsin. Her hangi bir makam mevki ya da adaylık garantisi bekleme” sözleri ile DSP’den istifa sürecinin hatırlatıldığı fısıltı gazetelerinde çok yazıldı çizildi.

Sadece yazılıp çizilmekle kalmadı. O tarihler de MHP teşkilatlarında Talay krizi yaşandı. MHP’den eli boş dönen Talay çoktan AKP’de adaylık zeminli yer arayışı görüşmelerini başlatmış olsa da,  teşkilatlarda “Talay MHP’ye adaylık şartı ile gelecek” krizi yaşandı.  Teşkilatlardaki kiriz partinin etkin isimleri ile MHP kulislerinde  Bahçeli’nin Talay’a  Ecevit’e ihanetini hatırlatarak hayır dediği ifadesi ile yatıştırılmaya çalışıldı. O tarihlerde bu krizi aşmak için büyük uğraş veren isimlerden biriside Mehmet Şandır’dı.


Bu istifaları Mersin’den de Özcan’ın istifası takip etti.


Kervana Özcan da katıldı
Özcan’da açıklamasında DSP’yi geleceğe taşıyacak parti olamamakla eleştirerek istifasını kamuoyuna duyurdu. Başından beri hareketin içinde olduğunu da vurgulayan Özcan, kendisi ile birlikte istifa eden belediye meclis üyelerini başka istifaların takip edeceği gözdağı da verdiği açıklaması o tarihlerde haberlere şöyle yansıdı;
“DSP’de yaşanan milletvekili istifalarının ardından Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan da partisi DSP’den istifa ettiğini açıkladı. Özcan, “Türkiye politikasına damga vuracak ve bizi AB’ye taşıyacak reformları yapacak kan değişikliğine ihtiyaç var” dedi.
DSP’de yaşanan milletvekili istifalarının ardından Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan da partisi DSP’den istifa ettiğini açıkladı. Özcan ile birlikte 12 meclis üyesi de istifa etti. Başında Hüsamettin Özkan, Kemal Derviş ve İsmail Cem’in bulunduğu yeni oluşumun içinde 4 aydır aktif olarak görev yaptığını belirten Özcan, sırada başka belediye başkanlarının olduğunu söyledi.
Makamında bir basın toplantısı düzenleyen Özcan, 18 Nisan 1999 tarihinde yapılan seçimlerde DSP’den belediye başkanı seçildiğinden bu yana DSP kültürüne sadık kaldığını ancak DSP’deki son olaylar ve siyasetteki tıkanıklığın kendisini rahatsız ettiğini kaydetti.
Özcan, “Türkiye’nin çok önemli sorunları vardır. Bu hareket ülkemizin önünün açılmasıdır. İnandığım yeni oluşuma destek vermek ve aktif görev yapmak üzere DSP’den istifa ediyorum.” dedi.

Kemal Derviş’in istifa etmesi ile ilgili soru üzerine Özcan, “Derviş’in istifası yanlış bir hareketti. Türkiye’nin ona ihtiyacı var. Derviş istifa ederse ekonomi olumsuz etkilenir. Derviş hükümette kalacak fakat yeni oluşuma destek verecek.” diye konuştu.
Özcan, Ecevit’e saygısızlıklarının olmadığını, Türkiye’nin önünün açılması gerektiğini sözlerine ekledi.
KAYNAK ZAMAN Ümit Pıtır / Mersin 13.07.2002”

Özcan istifasını açıklarken sırada başka belediye başkanlarının olduğunu söylese de  o tarihlerde kendisinden başka istifa eden belediye başkanı olmadı.

DSP’den ayrılan milletvekilleri Kemal Derviş’in telkinleri, İsmail Cem ve Hüsamettin Özkan’ın liderliklerinde 21 Temmuz 2002 tarihinde Yeni Türkiye Partisi’ni (YTP) kurdular. Artık Kemal Derviş’in de istifa edip partiye katılması bekleniyordu.

Bu arada Kemal Derviş 15 günlüğüne ABD’ye gitti ve Yeni Türkiye Partisi’ne ha bugün ha yarın katılacağım diyerek zaman kazanmaya çalıştı. Ne olduysa 15 Ağustos 2002’de oldu. Kemal Derviş ani bir karar değişikliğiyle YTP’ye girmesinin mümkün olmadığını söyledi. YTP’nin sağ liberallere hitap ettiğini söyleyen Derviş arayışlarının devam edeceğini belirtti. Herkes şoktaydı.
Asıl sürpriz daha sonra geldi ve Derviş CHP’ye katılacağını açıkladı. Derviş’in niçin böyle bir karar aldığı bilinmiyordu, ancak iddialardan biri Tarhan Erdem’in Derviş’e YTP’nin seçimlerde barajı geçmesinin mümkün olmadığını söylemesiydi.

YTP bu seçimde topu topu yüzde 1.1 oy almıştı. Ecevit’i siyaset sahnesinin dışında bırakmak isteyen yerli ve yabancı güçler başarısız olmuştu. Seçimlerde AK Parti yüzde 34’le birinci parti olurken CHP yüzde 19’la ikinci parti olmuştu. Barajı geçen başka parti yoktu.

Kaynak: Haber7com- Cem KÜÇÜK

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder